Acest om de știință susține că a descoperit al șaselea simț
Un cercetător american susține că a găsit, în sfârșit, dovezi ale existenței celui de-al șaselea simț în cazul oamenilor. Nu este vorba despre capacitatea de a comunica cu spirite, ci e ceva mult mai concret.
Se pare că ar fi vorba despre capacitatea de a detecta, la nivel subconștient, câmpul magnetic al Pământului. Această abilitate a fost confirmată în cazul păsărilor, insectelor și anumitor mamifere, care se bazează pe el pentru a migra și pentru a se orienta, potrivit lui Joe Kirschvink de la Institutul de Tehnologie din California. Acesta susține că a fost identificat în cazul oamenilor pentru prima oară, iar rezultatele sale pot fi repetate și verificate, acest lucru reprezentând o altă premieră.
Kirschvink a făcut teste la scară mică, implicând doar 24 de participanți, iar studiul este încă în curs de redactare. Partea bună e că cercetătorul a primit o sponsorizare de 900.000 de dolari și în prezent colaborează cu laboratoare din Japonia și Noua Zeelandă, care vor să îl ajute să confirme rezultatele experimentelor. Zvonurile legate de magnetorecepția în cazul oamenilor au fost desființate în trecut, dar experții cred că acum au de-a face cu dovezi clare.
Există două ipoteze principale legate de procesul biologic din spatele magnetorecepției: o tabără crede că aceste câmpuri magnetice ale Terrei ar putea stârni reacții cuantice în proteinele numite criptocrome. Aceleași proteine au fost găsite în retinele păsărilot, câinilor și chiar și în cazul oamenilor, dar nu e clar cum ar putea transmite informațiile către creier.
O altă ipoteză sugerează că există celule receptoare în corp, care conțin niște „ace de busolă” foarte mici, făcute dintr-un mineral magnetic cunoscut sub numele de magnetit, cu ajutorul căruia se orientează după câmpurile magnetice ale Terrei. Magnetitul există și în ciocurile păsărilor și în nasurile păstrăvilor, dar tot nu sunt dovezi suficiente pentru a explica abilitatea.
Kirschvink e mai degrabă înclinat către a doua tabără, iar interesul său primar e să arate că magnetorecepția există în cazul oamenilor. Problema experimentelor precedente e că nu au putut fi replicate. Kirschvink a construit o cușcă Faraday, adică o cutie mică, de aluminiu, special concepută pentru a proteja de efectul undelor electrice și electromagnetice din exterior. Cu alte cuvinte, în interior oamenii sunt expuși la un câmp magnetic pur, fără interferențe.
Kirschvink a folosit monitoare pentru electroencefalograme pentru a păstra evidența activității cerebrale, apoi a introdus un simulator de câmp magnetic, aproape la fel de puternic precum cel al Terrei. Scopul era să vadă dacă este înregistrată vreo modificare notabilă. Kirschvink a observat un răspuns cât se poate de activ în creierele participanților la studiu. O echipă din Japonia reface experimentul, iar un laborator din Noua Zeelandă își începe propriul studiu, în funcție de același protocol. Prin urmare, e prea devreme pentru a da un verdict, dar oamenii de știință se arată optimiști în legătură cu dovedirea existenței acestui semn al evoluției.